27 Nisan 2013

Temel Ekmek

Gönderen Saglikli Yemek


Temel Ekmek Tarifi



Malzemeler:


5 su bardağı tam tahıl unu
1 tutam kaya tuzu
1 fincan zeytinyağı
2 yemek kaşığı üzüm pekmezi
Yaklaşık 3 su bardağı ılık su
2 tatlı kaşığı kuru maya

Hazırlanışı:

Un ve maya dışında tüm malzemeyi karıştırın. En son un ve mayayı da koyup karıştırın. İyice yoğurun. Hamurunuz orta yumuşaklıkta olmalı . Suyunu ve ununu buna göre kontrol edin. Daha sonra ılık bir ortamda üzerine nemli bir bez örterek bir saat kadar dinlendirin. Kabardığını gördükten sonra hamuru bir kez daha yoğurun ve yağlanmış ekmek kalıbına boşaltın. 15 dk kadar daha dinlendirdikten sonra 220 derecede ısıtılmış fırına koyun. 35-40 dk kadar pişirin.( Temel ekmeği ve diğer ekmekleri nohut mayası ve ekşi hamur mayası ile yapmada uzmanlaştığım zaman sizlerle paylaşacağım. Böylece daha doğal bir ekmek yapmış olacağız. ) Afiyet olsun:)

0 yorum:

Dil Peynirli Köfteler

Gönderen Saglikli Yemek


Dil Peynirli Köfteler Tarifi



Malzemeler:


500 gram dana ve kuzu kıyması karışımı
1 yumurta
1 fincan galeta unu veya en iyisi ;yaptığınız tam tahıl ekmeği bir dilimin robottan çekilmiş hali
Kaya tuzu bir çimdik
Kırmızı biber , karabiber, kimyon
Çok az miktar defne yaprağı
200 gram dil peyniri

Hazırlanışı


Peynir dışındaki tüm malzemeyi güzelce yoğurun ve vaktiniz varsa 30 dk dinlendirin.elinize aldığınız bir miktar köfte harcının içini açarak kestiğiniz dil peynirinden koyup kapatın.Tam kapatın ki pişince eriyip çıkmasın peynirler. 200 derece ısıtılmış fırında yarım saat pişirin veya tavada az yağda pişirin. Dil peynirli köfteleriniz hazır.Afiyet olsun :)

1 yorum:

Kakaolu Islak Kurabiye

Gönderen Saglikli Yemek


Kakaolu Islak Kurabiye Tarifi



Malzemeler:


2 adet yumurta
1,5 çay bardağı pekmez ve ayrıca yarım çay bardağı pekmez
3 su bardağı tam tahıl unu
1 çay bardağı ertilmiş tereyağı
2 yemek kaşığı kakao
1 paket kabartma tozu

Hazırlanışı:


1,5 çay bardağı pekmezi , un ,kakao, yumurta, yağ ve kabartma tozunu beraber iyice karıştırıp yoğurun. Bezeler haline getirererek, yağlanmış fırın tepsisine dizip 180 derecede 25 dk pişirin. Bu arada yarım çay bardağı pekmez ile yarım çay bardağı suyu bir kapta karıştırın. Fırından çıkardığınız sıcak kurabiyeleri pekmezli suyun içine daldırın ve biraz bekletip çıkarın. Servis yaparken üzerine hindistan cevizi serpin.Eğer kahve tadından hoşlanıyorsanız pekmezli şerbetinizin içine 1 çay kaşığı türk kahvesi koyarak karıştırıp kahveli bir tad elde edebilirsiniz. Afiyet olsun:)

1 yorum:

23 Nisan 2013

Peynirli ve Keten Tohumlu Kek

Gönderen Saglikli Yemek

Peynirli ve Keten Tohumlu Kek

Peynirli ve Keten Tohumlu Kek Tarifi


Malzemeler:


  • 3 adet köy yumurtası
  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 su bardağı ufalanmış az yağlı beyaz peynir
  • 1 paket kabartma tozu
  • Yarım demet dereotu
  • Üzerini süslemek içim keten tohumu
  • Aldığı kadar tam buğday unu

Hazırlanışı:


          Kek kalıbınızı zeytinyağı ile yağlayıp unlayın. 3 yumurtayı güzelce çırpın. Daha sonra içine süt ve zeytinyağınızı ilave edin. Fırınınızı 180 derecede ısıtın. Tam buğday ununu kabartma tozunuzla beraber eleyerek ilave edin. Eleme esnasında çıkan kepeği de tekrar hamurunuza ilave edin. Karıştırın. En son olarak beyaz peynir ve dereotunuzu ilave ederek fazla karıştırmadan , yağlanmış unlanmış kalıbınıza dökün. Üstüne keten tohumu dökerek süsleyin, isterseniz hamurun içine de ilave edebilirsiniz keten tohumunu. Isınmış fırınınıza koyarak, 35 -40 dk kadar pişirin. Tam buğday unu , beyaz un kadar kabarmaz, hele peynirli ise, bunu baştan bilirseniz sürpriz olmaz. Afiyet olsun:)

1 yorum:

22 Nisan 2013

Portakallı ve Havuçlu Kereviz

Gönderen Saglikli Yemek

 Portakallı ve Havuçlu Kereviz


Portakallı ve Havuçlu Kereviz Tarifi



Malzemeler:



1 kg kereviz
2 adet orta boy havuç
2 adet portakal
1 çay bardağı zeytinyağı
1 tutam kaya tuzu.

Hazırlanışı:



     Zeytinyağını tencereye koyup, halka halka doğradığımız havuçları içine koyalım ve soteleyelim. Daha sonra orta boy doğradığımız kerevizleri ilave edelim. İsterseniz yeşil yaprak ve dallarından da az bir miktar ilave edin. Bunları da soteledikten sonra , sıktığımız 2 adet portakalın suyunu ve tuzumuzu ilave ederek tencerenin ağzını kapatalım. Kısık ateşte 15-20 dk kadar, aslında havuç ve kerevizler yumuşayana kadar pişirelim. Kerevizlerin yumuşaklığı zevkinize kalmış, yumuşacık veya hafif sert tercih edebilirsiniz. Zeytinyağlı yemeğimize, portakal suyu kattığımız için hafif tatlı olacak. Afiyet olsun. :)


1 yorum: