23 Mayıs 2013

Ispanaklı Krem Peynirli Sağlıklı Topkekler

Gönderen Saglikli Yemek

Ispanaklı Krem Peynirli SağlıklıTopkekler Tarifi
Malzemeler:
3 adet doğal yumurta
1 çay bardağı zeytinyağı 
300gram ıspanak
1,5 tatlı kaşığı bal
1 çay kaşığı kayatuzu
1 tatlı kaşığı karbonat
2 su bardağı kadar tam buğday unu(ununuzun cinsine göre miktar değişebilir)
Yapılışı:
Ispanakları yıkayıp doğradıktan sonra bir tencereye alıp ateşte hafifçe kendi suyunda 2 dk pişirin.Daha sonra mutfak robotunda püre haline getirin.Yumurtaları çırpıp yağı tuzu balı ilave edin.ıspanak püresini lave edin.Süt veya yoğurt koymamamızın sebebi ıspanağın kendi suyunun  keke yeterli olmasıdır.En son karbonatı ve unu beraber eleyerek, eleğin üzerinde kalan kepeği de tekrar içine ilave ederek kek hamuru elde edin.Cupcake kalıplarını paylaştırarak,daha önce 180 derecede ısınmış fırına koyup 25 dk kadar pişirin.Fırından aldıktan sonra servise yakın üzerlerine krem peyniri süsleyerek koyabilirsiniz. 

0 yorum:

21 Mayıs 2013

FALAFEL (Lübnan Yemeği) Serra Hanım'dan

Gönderen Saglikli Yemek


Falafel Tarifi:
Malzemeler:
1 su bardağı nohut
Yarım demet maydanoz
5 diş sarımsak
1/3 demet dereotu
1 fincan tam buğday unu
Biraz kaya tuzu, kimyon, karabiber ve kırmızıbiber
Tarifi:
1 su bardağı dolusu nohutu 1 gece önceden ıslatın.Ertesi gün ıslanmış nohutları mutfak robotunda iyice ufalayın.Daha sonra sarımsakları, yıkanmış maydanoz ve dereotunu ,baharatları ve sarımsağı koyarak tekrar robotttan geçirin.En son olarak, köfte şeklini almasını sağlayacak kıvamı tuttracak kadar, yaklaşık 1 fincan un ilave edin.Unun miktarı önemli çünkü az olursa tavada dağılır köfteleriniz.Köfte şeklini vererek, tavaya biraz zeytinyağı dökerek kızartın.
Başta nohut protein kaynağı olması ve tüm içeriğin şifalı olması nedeniyle çok besleyici bir yemeğiniz oldu.Ancak kızartmayı sıcak tüketin. Soğuyunca sertleşiyor.
Afiyet olsun :)

0 yorum:

19 Mayıs 2013

Domatesli Tava Ekmeği

Gönderen Saglikli Yemek


Domatesli Tava Ekmeği Tarifi
Malzemeler
1 büyük boy domates
2 su bardağı tam tahıl unu
5-6 yaprak taze nane
biraz kaya tuzu
1 çay kaşığı karbonat
2 yemek kaşığı zeytinyağı 
Tarifi:
Domatesi ve naneyi yıkayıp , isterseniz domatesin kabuklarını souyp, ama bana göre ; lif kaynağı olduğu için kabuklarını soymadan domatesleri ve naneyi mutfak robotuna koyup, iyice püre haline getirin.Bu karışımın içine tuzunuzu ,karbonatı ve unu koyup , kulak memesi kıvamından biraz daha koyu bir hamur elde 
edin.Elinizle şekil vererek ,1 yemek kaşığı zeytinyağı ile yağladığınız ve ocağa koyduğunuz  tavaya koyun ve hamuru elinizle bastırarak şekillendirin. Tavanın kapağını kapatın.5 dk kadar pişince diğer tarafına çevirin ve yine 1 yemek kaşığı yağ koyduğunuz tavada diğer tarafını 5 dk pişiririn.Sonra tabağa alarak bıçakla veya elinizle 4 parçaya bölün. Afiyet olsun :)

1 yorum:

15 Mayıs 2013

Ege Mutfağından :Keşkek

Gönderen Saglikli Yemek

Keşkek Tarifi




Malzemeler:
3 su bardağı yarma buğday
600gr kuzu eti
2 yemek kaşığı tereyağı
Toz kırmızıbiber
Kaya tuzu
Karabiber
Tarifi:
Buğdayı 1 gece önceden derin bir kaseye alarak yıkayıp, üstünü kapatacak kadar suyla ıslatın.Islanmış buğdaylarınızı sabah düdüklü tencerede 5 bardak kadar suyla 30 dk pişirin.Kuzu etini de ayrı bir tencerede3 bardak kadarsuyla 40 dk kadar  pişirin.Buğdaylarınızın ve etinizin piştiğinden emin olduktan sonra dövülmesine yardımcı olmak için hamur yoğurma makinesinin veya robotun karıştırıcı aparatıyla özleştirin.Kesici aparat kullanmayın.10 dk kadar karıştırdıktan sonra pişireceğiniz çelik tencereye alın, bir yandan kaynarken ocakta 15 dk kadar tahta kaşıkla eze eze pişirin,buğdayla et iyice birbiriyle özleşsin.Tuzu da ilave edip karıştırdıktan sonra kapatın.Tereyağını tavada yakmadan kızdırıp toz kırmızıbiber ilave edin.Tabağa aldığınız keşkeğinizin üzerine sosunuzu ve karabiber serpip servis yapın.Afiyet olsun :)


2 yorum:

14 Mayıs 2013

Annemin İncirli Kurabiyesi

Gönderen Saglikli Yemek




Malzemeler:
1 doğal yumurta
1 su bardağı üzüm pekmezi
2 çay kaşığı karbonat veya 1 paket kabartma tozu
1 çay bardağı sızma zeytinyağı
2 yemek kaşığı kadar tereyağı
1 su bardağı tam buğday unu
10 adet kuru incir
1 çay bardağı iri dövülmüş ceviz
Aldığı kadar mısır veya buğday nişastası
Tarifi:
10 dk önce kuru incirleri ılık suya koyalım, şişmeye başlasınlar. Ceviz ve incir hariç diğer malzemeleri karıştıralım, tam buğday unu ve aldığı kadar nişastayla kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edelim. En son olarak dövülmüş cevizleri ve ıslanmış incirleri fındık büyüklüğünde doğrayıp ilave edelim. Nişastalı her ürün gibi dikkat etmemiz gereken nokta, kurabiyeleri ısıtılmış fırına koymak. Bu yüzden fırını 180 derece ısıtalım. Ceviz büyüklüğünde parçaları elimizle şekillendirerek "yağlanmamış " tepsiye dizelim. Kızmış fırında yaklaşık 25-30 dk pişirelim. Fırından çıkarınca üzerini tarçın ile süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun:)

1 yorum:

9 Mayıs 2013

Marul Çorbası

Gönderen Saglikli Yemek




Malzemeler:
2 adet yeşilkabak
200gr kadar bezelye
4-5 yaprak kıvırcık marul
1 su bardağı süt
5 bardak su
kaya tuzu ve karabiber
Tarifi
5 bardak suyu kaynatın ve tencereye boşaltarak yeşilkabağı(ben bu sefer kıbrıs kabağı kullandım.çorbaya yeşil renk verecek cins olması gerekiyor) orta büyüklükte doğrayarak ve bezelyeleri ayıklayarak koyun.8-9 dk kadar beraber pişsinler.Daha sonra marulları elinizle 4-5 parçaya bölerek ilave edin.marullar diriliğini kaybetmemesi için marulları koyduktan sonra 3 dk kadar daha pişirin.Daha sonra tenceredeki malzemeleri blender yardımıyla çorba kıvamına gelene dek ezin.Tekrar ocağa alıp,1 bardak sütü ,kaya tuzunu ve karabiberi ilave edip 5-6 dk daha pişirin.İsterseniz kızdırılmış tereyağı da ilave edebilirsiniz ancak ben sütün yağını yeterli buluyorum.Afiyetolsun:)

1 yorum:

5 Mayıs 2013

Ege Usulü Mercimek Çorbası

Gönderen Saglikli Yemek


Malzemeler:
2 çay bardağı kırmızı mercimek
5-6 su bardağı su
1 çay bardağı zeytinyağı veya 2 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı süt
1 küçük soğan
1 tepeleme yemek kaşığı tam buğday unu
bir miktar kaya tuzu, kimyon ve karabiber
Tarifi:
Zeytinyağını çorba tenceresine koyup, ufak doğradığınız soğanları da içine katıp soteleyin.Üzerine unu ekleyin.unu da soteledikten sonra sıcak suyu ve mercimekleri ilave edin.Kaynamaya yakın, üzerinde oluşan kefini kaşıkla alın, çünkü kefi hemen taşmasına sebep olur.Taşmaması için kapağını aralayın, çok çabuk taşabilir. Kaynadıktan sonra 5 dk daha ateşte tutun.Tuzu ve baharatlarını ilave edip, blender yardımıyla mercimekleri ezin.Tekrar ocağa koymadan önce 1 bardak sütü de ilave edin. 15 dk kadar daha kaynatırken taşmamasına dikkat edin.15 dk sonra altını kapatın ve servis yapmadan önce kuru nane ile servis yapın.Afiyet olsun:)

0 yorum:

1 Mayıs 2013

Domatesli Güzellik ( Kahvaltı için)

Gönderen Saglikli Yemek


Domatesli Güzellik Tarifi


Malzemeler:


2 adet doğal yumurta
15 adet çeri domates
2.5 su bardağı süt
1 kahve fincanı tam buğday unu
1 çay bardağı kaşarpeyniri rendesi
1 yemek kaşığı tereyağı
Biraz kaya tuzu
Biraz karabiber
Biraz kuru nane( severseniz taze nane)
Hindistancevizi rendesi

Hazırlanışı:


Tereyağını yapışmaz tavaya koyup unu ilave edin, yakmadan hafif kavurun. Daha sonra sütü ve yumurtaları ilave edip çırpma teli ile veya blender yardımıyla çırpın. Kaynayınca ateşten alın. Kaşar peynirini ve baharatları ilave edin. Küçük bir fırın tepsisine elde ettiğimiz sosu dökün. Çeri domatesleri de karışımın içine gelişigüzel yerleştirerek 180 derece fırında 20-25 dk kadar pişirin. Afiyet olsun:)

1 yorum:

Üzüm, Ceviz ve Pekmezli Sağlıklı Topkekler

Gönderen Saglikli Yemek


Üzüm, Ceviz ve Pekmezli Sağlıklı Topkekler Tarifi



Malzemeler:


3 adet doğal yumurta
1 su bardağı üzüm pekmezi( az tadlı isterseniz 1 çay bardağı )
1 su bardağı süt
100 gr tereyağı
1 çay bardağı kuru üzüm
1 çay bardağı iri dövülmüş ceviz
2 çay kaşığı karbonat
2,5 su bardağı tam buğday unu

Hazırlanışı:


Kek yapmaya başlamadan 10 dk önce kuru üzümleri suda ıslatın ki şişsinler. 3 yumurtayı cam kasede güzelce çırpın. Yumurtayı içine hava girecek şekilde çırparsanız kekiniz iyi kabarır. Daha sonra sırasıyla sütü, eritilmiş tereyağını, pekmezi ilave ederek hafif karıştırın.içine karbonatı ilave ettiğiniz unu eleyerek karışıma ekleyin, kepeklerini içine tekrar ekleyin.En son olarak kuru üzümleri ve cevizi de koyup,cup cake kalıplarınıza dökün. Yaklaşık 12-13 adet kekiniz olacak. 180 derece ısıtılmış fırına kek kalıbınızı koyup, 25 dk kadar pişirin. Çok lezzetli ve çok sağlıklı bir kekiniz oldu. Afiyet olsun:)

0 yorum: